Om man är intresserad av ett arbete där man får vara ute mycket, lära sig om hur olika material fungerar och sedan bygga på den kanske viktigaste delen av huset kan man utbilda sig till takmontör. Som takmontör lägger man hela grunden till taket och lägger både ett tätskikt och sedan en värmeisolering, vilket kan vara mineralull eller kork till exempel. En takläggare, som det också kallas lägger till sist också på en täckning av taket vilket kan vara papp, plåt eller tegel. Om det ska läggas plåt på taket gör dock takläggaren allt annat på taket och sedan lägger en plåtslagare själva plåten. Oftast är det nybyggda hus som det läggas tak på, men det förekommer också renovering av 50-70 år gamla tak.
Var utbildar man sig?
Takmontör kan man utbilda sig till redan på gymnasiet. Då går man Bygg-och anläggningsprogrammet med inriktning mot husbyggnad. På programmet får man oftast lära sig inomhussnickeri också eftersom takläggning är besvärligt att göra på vintern.
Att bli lärling är en annan väg att gå…
Om man skulle komma på efter att gymnasietiden är slut att man vill bli takläggare, finns det också andra vägar att gå. En är att följa med som lärling på en byggarbetsplats där takläggarestockholmslän.se hade jobbat. Då lär man sig allt genom praktiskt arbete och genom att se och göra. För att få en sådan lärlingsplats kan man gå igenom Arbetsförmedlingen.
…sedan finns också Komvux
Ett annat sätt att bli takmontör är genom att läsa till det på vuxenskolan eller Komvux. Då blandas teori med praktiskt arbete på ett företag. Helst ska en femtedel av utbildningen bestå av en start i arbetslivet. Kursplanen räknas ungefär som en gymnasieutbildning och 1700 p ska läsas in för att kunna utbilda sig till takmontör, det är lika mycket som 1700 timmar vilket blir ungefär ett års aktiva studier. För att läsa på Komvux kan man söka CSN-bidrag.
Vad krävs av en takläggare?
För att trivas som takläggare är det viktigt att man kan arbeta självständigt. Man arbetar också oftast i små grupper på arbetsplatsen och det är viktigt att man själv kan se vad som behöver göras för att slippa fråga hela tiden. Arbetet med att lägga tak kan tidvis vara väldigt tungt. Idag kommer fler och fler färdiga takenheter som gör det lättare, men fortfarande göra många lyft för hand.
En annan viktig sak är att ska man lägga tak får man inte lida av svindel och man bör inte lida av höjdskräck. Det är också bra om man tycker om att vara ute året om och är uthållig i sitt arbete. Slutligen är takläggning ett precisionsarbete och ingenting man kan slarva med.