10 Frågor om fakturaförsäljning - Våra finaste företag för Snabblån | Tjänster för dig privat & företag

Vad innebär det att sälja fakturor?

Att sälja fakturor innebär att man överlåter fakturan till ett factoringföretag. För detta får du som företagare fakturan betald och därmed en bättre likviditet snabbt. Dessutom behöver du som företagare inte bry dig om att skicka ut påminnelser med mera. Eftersom fakturan är överlåten kan istället fokus läggas på annan verksamhet än att hantera fakturor.

Vad innebär regress?

Regress innebär att du som företagare förbinder dig att köpa tillbaka fakturorna i det fall som kunden inte har betalat fakturan inom en viss tid efter att den förfallit. Factoringföretaget har alltså hand om fakturan och påminner kunder om att betala. Men skulle detta ändå inte ske kan de utnyttja regressen och ”sälja tillbaka” fakturan till dig som företagare.

Att sälja fakturan utan regress innebär därmed att factoringföretaget inte har denna möjlighet. Har de väl köpt fakturan kan de inte kräva att få sälja tillbaka den. För dig som företagare kostar detta något extra men i gengäld har du tryggheten att du aldrig behöver ha hand om fakturor som inte blir betalda.

Vilka företagsformer kan sälja fakturor?

Alla företag kan sälja fakturor. Det kan finnas olika krav mellan olika factoringföretag men generellt accepteras fakturaförsäljning oavsett företagsform.

Kan alla fakturor säljas?

Det som främst avgör om ett företag kan sälja sina fakturor eller inte är kundens betalningsförmåga. Factoringföretag gör kreditbedömningar och köper därmed inte fakturor där de anger att risken är för hög. Detta eftersom det skapas mer administration och dålig lönsamhet om fakturorna inte blir betalda.

Du som företagare kan därmed komma i en situation där du får sälja fakturor till vissa kunder men måste behålla dem till andra.

Vad kostar det?

Det finns flera olika prisnivåer vid fakturaförsäljning. Det kan vara uppstartskostnader hos , årskostnader men framförallt en kostnad per såld faktura. Ett par företag har valt att enbart ha en procentuell avgift på hela summan och därmed uteslutit uppläggningsavgifter och andra avgifter.

I Sverige är det vanligt att kostnaden är 2 – 5% förutsatt att det är med regress. Bland annat påverkar volymen och kreditrisken kostnaden.

Till vilka kan man sälja fakturor?

Factoring har funnits länge i Sverige men det har utvecklats kraftigt de senaste 10 – 15 åren. Idag är det därmed inte renodlade factoringföretag som erbjuder denna tjänst utan den finns även tillgänglig hos flera andra finansiella företag. Ett exempel är bokföringssystem som kan ha factoring inbyggt i systemet. Det är naturligt steg att man som företagare därmed har överblick över sina fakturor och kan välja att sälja dem när så önskas.

Finns det någon risk för mig som företagare?

Den ”risk” som framförallt uppstår är att factoringföretaget har all kontakt med din kund. Om kunden inte betalar är det dessa som sköter påminnelser och eventuella inkassokrav. I värsta fall kan kunden uppleva att man blir dåligt bemött och därmed slutar anlita ditt företag. Även om det är ett externt företag som har hand om fakturorna och står bakom detta bemötande så är det inte alla kunder som ser skillnaden mellan ditt företag och det factoringföretag som anlitas.